Landgoed Tolhek Anderen Drenthe
Kaart Drenthe Website Drentsche Aa
Nationaal beek- en esdorp- landschap Drentsche Aa

Het landgoed “Tolhek”

Landgoed Tolhek kent een lange historie. In 1633 werd door de Gedeputeerde Staten der Landschap Drenthe voorgesteld om tol te heffen over de Drentsche Aa, overgang Anderen – Rolde. In 1805 kwam hier een tolhek bij toen de pachter van de tol bij het bestuur klaagde dat verschillende personen uit nabij gelegen plaatsen weigerden tol te betalen. Hem werd toen geadviseerd een ‘slaghekke’ te plaatsen.

Begin 1900 begon de familie van de huidige eigenaren op het Tolhek met het ontginnen van heidevelden ten behoeve van de landbouw. Dit groeide uit tot een landbouwbedrijf gericht op pootaardappelen. Doordat aardappelmoeheid de aardappelteelt in de omgeving moeilijk maakte, is de familie Speulman in 1995 de camping gestart op een kerstbomen veldje achter de boerderij. Nog wat later is het geheel omgevormd naar een landgoed waarbij 6 hectare bos is aangeplant.

Natuurgebied de Drentsche Aa

In 2007 is het Nationaal Park Drentsche Aa uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het Drentsche Aa-gebied is een gevarieerd oud cultuurlandschap, dat zijn vorm heeft gekregen in een eeuwenlang samenspel van landbouw en natuur.

Landgoed camping

Vandaag de dag komt de filosofie van het landgoed: ‘rust en ruimte is goed voor de mens’ ook duidelijk naar voren op de camping. De 70 kampeerplaatsen zijn ruim opgezet en omringd door hoge oude sparren. Het landgoed beslaat in totaal een gebied van ongeveer 12 hectare bos en natuur. Waaronder een kruidenweide en twee prachtige vijvers. Aansluitend zijn eindeloze bossen en weilanden.

Plattegrond Camping
Plattegrond van Camping Tolhek Drenthe

 

Vakantiehuisje of Boomhut huren

Aan de rand van het landgoed treft u 'het Tolhuisje'. Een knus 2-persoons vakantiehuisje. Ideaal voor de rustzoeker die ook graag enig comfort geniet. U heeft hier privacy en kijkt uit over de weilanden. Ook is er sinds kort de mogelijkheid om te overnachten in een luxe boomhut. Dit bijzondere vakantieverblijf is geschikt voor vier tot maximaal zes personen. Meer informatie over het huren van een boomhut en beschikbaarheid op onze site boomhut drenthe .nl

Mini Trekkershut langs het Pieterpad

Sinds kort kunt u ook voordelig overnachten in een 2 persoons mini trekkershut gelegen op onze camping vlak langs de route van het Pieterpad (deel 1 - etappe 4 en etappe 5). Een betaalbare optie om te slapen in een eenvoudige maar comfortabele accommodatie. Bezoek onze website Pieterpad Cabins op OvernachtenPieterpadDrenthe.nl.

 

 

Voorzieningen Camping Tolhek